Magister Peppels Microsoft 365
Magister Peppels Microsoft 365
'Plastic Pollution Project'

'Plastic Pollution Project'

3 oktober 2016

'Plastic Pollution Project'

Naast de opwarming van de aarde is het misschien wel het grootste probleem waar de natuur op aarde de komende honderden, misschien wel duizenden jaren mee te maken krijgt: 'Plastic vervuiling'!

Plastic is een menselijke uitvinding en breekt niet tot zeer langzaam af. Het plastic dat in de oceaan terecht komt valt in kleine deeltjes uit elkaar, de zogenaamde microplastics. Heel veel dieren denken dat dit voedsel is, ze eten het en sterven zelfs. Ook de mens heeft hier hinder van. Door het eten van zeedieren waarin deze deeltjes zitten krijgen wij dit giftige afval binnen. 

Het grootste gedeelte van deze verontreininging is afkomstig van het land. Plastic afval wordt geloosd in steden, (zelfs shampoo bevat plastic!), komt terecht in de zee via rivieren, kanalen en havens. In de oceaan drijft zelfs een eiland van plastic dat zo'n 34 keer zo groot is als Nederland! Manieren voor het verwijderen van dit plastic worden momenteel onderzocht. 

Leerlingen van het Maurick College en leerlingen van Oak Bay Highschool in Victoria (Canada) o.l.v. Biologiedocenten John van Heeswijk (Maurick College) en Derek Shrubsole (Oakbay) werken momenteel samen in een project om uit te zoeken wat plasticvervuiling in de oceaan voor invloed heeft op de strandecosystemen van Vancouver Island. Vragen die de revue passeren zijn: 

"Hoe groot is het probleem? Hoeveel plastic micro/macro plastics zijn te vinden op de stranden en heeft zeestroming invloed op de vervuiling van deze gebieden?"

Dit project is ter voorbereiding op het vervolg van het succesvolle Water is Life 2016 dat afgelopen juni in Vught plaats vond.

Graag delen wij enkele foto's van deze, zeer leerzame en indrukwekkende reis. 

Voor meer informatie over dit project/uitwisseling kunt u terecht bij John van Heeswijk (J.vHeeswijk@maurickcollege.nl)

Zie ook artikel op Oak Bay News

pppImage-1.png

pppImage-2.pngpppImage-3.pngpppImage-4.pngpppImage-5.pngpppImage-6.pngpppImage-7.pngpppImage-8.pngpppImage-9.pngpppImage-10.png

Terug