Magister
Magister
Culturele Kunstzinnige Vorming

Een heel nieuw vak op het Maurick College is CKV JUNIOR. CKV staat voor CultureleKunstzinnige Vorming. Het vak CKV maakt al jaren onderdeel uit van het bovenbouwcurriculum van onze school, maar in onze ogen is het van belang dat de basis al eerder gelegd moet worden. In de brugklas dus. Gedurende één jaar maken de leerlingen bij CKV JUNIOR kennis met verscheidene kunstdisciplines.

Maar waarom is een vak als CKV eigenlijk van belang? De maatschappij draait steeds meer om beelden (televisie, reclameposters, etc.), nieuwe media (internet, computergames, etc.) en nieuwe communicatiemiddelen (Twitter, Facebook, Snapchat, etc.). Het is van belang dat kinderen om leren gaan met de nieuwe mogelijkheden. Zij moeten kritisch kunnen zijn en daarbij is het van groot belang dat zij kunnen oordelen, beargumenteren en een eigen mening kunnen geven.

De basis van het vak is een cultureel zelfportret waarin de leerlingen op zoek gaan naar kunst- en cultuuruitingen waar zij al eens mee in aanraking zijn gekomen. Zij brengen in kaart wat zij leuk vinden, wat zij minder leuk vinden en waar zij nieuwsgierig naar zijn. Het blijkt dat veel leerlingen al meer weten dan zij in eerste instantie denken: radio luisteren, film kijken, lachen om een cabaretier of een mooie musical bezoeken.

Wanneer dit alles in kaart is gebracht, gaan de leerlingen dieper in op de verschillende kunstdisciplines. Aan de hand van een analysemodel gaan zij verschillende uitingen bekijken. Hierbij is een open houding, oog voor detail en het vormen van een beargumenteerde mening een absolute must. De uitingen die aan bod komen zijn o.a. architectuur, film, beeldende kunst en theater.

Omdat CKV JUNIOR een handelingsvak is, werken de leerlingen per kunstdiscipline aan opdrachten die uiteindelijk gebundeld worden in een digitaal portfolio. Dit portfolio is blijvend en zo heeft iedere leerling aan het einde van het eerste schooljaar een stevige basis waarin bij is gehouden wat hij/zij allemaal aan kunst en cultuur gedaan heeft.

En last but not least: CKV JUNIOR DRAAIT OM DE LOL DIE IEDEREEN KAN BELEVEN AAN KUNST EN CULTUUR!!