Magister Peppels Microsoft 365
Magister Peppels Microsoft 365
Scholieren Maurick College winnen prijs in Tokio

Scholieren Maurick College winnen prijs in Tokio

13 augustus 2018

John van Heeswijk, docent Biologie Maurick College

Leerlingen van het Maurick college uit Vught hebben de derde plaats bereikt met hun project over biodiversiteit op de internationale waterconferente ‘Water is Life’ in Tokio. Samen met 28 andere scholen streden zij afgelopen juli om de titel met een watergerelateerd onderzoek in het kader van het profielwerkstuk.

De openingsceremonie van de vijfdaagse conferentie “Water is Life – The local approach”, vond plaats op het Shibuya Kyoiku Gakuen (SKG) college en Shibuya Senior college. Japanse minister van onderwijs Yoshimasa Hayashi opende de conferentie met een warm welkom waarna voormalig secretaris-generaal van UNESCO Dr. Koïchiro Matsuura een lezing gaf over “Water en SDG’s”.

“Water is Life” is een gezamenlijk project georganiseerd door Raffles Institution te Singapore en het  Maurick College te Vught. Japan is het derde land dat Water is Life organiseert. De eerste conferentie vond plaats in Singapore (2014) waarna het Maurick College in 2016 een succesvol vervolg gaf aan Water is Life. De internationale waardering en de aanwezigheid van gerenommeerde hoogwaardigheidsbekleders toont aan dat Water is Life zich heeft bewezen als een succesvolle formule waar leerlingen van het voortgezet onderwijs een internationaal podium krijgen om te praten over de huidige en toekomstige waterproblematiek.

Het doel van de waterconferentie is het opbouwen van een vriendschappelijke dialoog en de bewustwording van onderwerpen zoals leiderschap, watermanagement en het ontwikkelen van  wetenschappelijke en diplomatieke vaardigheden, zodat deze generatie zich kan voorbereiden op het omgaan met lokale en globale water-gerelateerde uitdagingen.

Zes leerlingen van het Maurick College onder begeleiding van twee docenten hebben het afgelopen jaar in het kader van het profielwerkstuk een tweetal onderzoeken uitgevoerd naar ‘De invloed van het getij op het Verdronken land van Saeftinghe’ en ‘Aquaponics’. Tijdens de conferentie hebben zij het podium gekregen om hun bevindingen te presenteren.

De 137 deelnemende leerlingen zijn afkomstig van zeven Japanse middelbare scholen en scholen afkomstig uit Australië, Brazilië, Canada, China, Colombia, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Indonesië, Oostenrijk, Polen, Singapore, Spanje, Thailand, de Verenigde Staten en Nederland. Alle leerlingen mochten gedurende de conferentie verblijven in Japanse gezinnen wat mocht bijdragen aan een fantastische leerervaring. Ook deze editie van Water is Life krijgt in 2020 een vervolg in Florida (VS).

op de foto van links naar rechts: Docent John van Heeswijk, Margot Beekhuizen, Charlotte van den Bos, Makia van de Groenendaal en Mart Becx

Terug