Magister Peppels Microsoft 365
Magister Peppels Microsoft 365

Naar de brugklas

Het is een spannende stap: de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Van een of twee leerkrachten naar twaalf of dertien vakdocenten. Van weinig naar meer huiswerk, van een kleine school dicht bij huis naar een grotere school, wellicht wat verder van huis. Best een grote overstap dus, maar uiteraard helpen we je daarbij.

Op deze website kun je lezen wat er allemaal verandert, hoe we de overstap zo makkelijk mogelijk maken en je vindt hier ook informatie over hoe het Maurick College als school georganiseerd is. 

Voorlichtingsfolder

Tweejarige brugperiode
Het Maurick College heeft een tweejarige brugklas. In de brugklassen krijgen de leerlingen de tijd en ruimte om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Op basis van hun resultaten, werkhouding en belangstelling kunnen leerlingen na het eerste leerjaar doorstromen naar een ander niveau. Aan het eind van het tweede schooljaar wordt pas bepaald welk niveau het beste bij de leerling past.

Kennismakingsdag
Voor alle nieuwe brugklassers organiseren we een kennismakingsdag voor de zomervakantie. Voor veel kinderen is dit een spannend moment, want tijdens deze middag ontmoet je jouw nieuwe klasgenoten. Als je heel graag bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool of van je sportclub in de klas wilt komen, kun je dat bij de aanmelding aan ons doorgeven. Wij houden daar dan rekening mee.

Mentor
Ook ontmoet je tijdens deze eerste kennismakingsdag je mentor(en). Een mentor kun je het beste vergelijken met de juf of meester van de basisschool. Je ziet hem of haar meerdere keren per week. De mentor houdt zich vooral bezig met jouw klas en zal ervoor proberen te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk went aan de nieuwe school. Hij of zij vertelt je hoe je huiswerk moet maken, helpt je bij eventuele problemen en zorgt ervoor dat je je weg vindt in de nieuwe school. Ook voor jouw ouders is de mentor het eerste aanspreekpunt op school.

Introductiedagen
Na de zomervakantie beginnen we met introductiedagen. Er zijn dan nog geen lessen. Tijdens deze dagen leer je jouw nieuwe klas, je mentor, je tutoren (leerlingen die in de bovenbouw van het Maurick College zitten) en de school goed kennen. Na de eerste schoolweek weet je echt al heel veel over het Maurick College en voel je je al aardig thuis. 

Activiteiten brugklas
Uiteraard organiseren we een heleboel leerzame, maar ook leuke activiteiten. Zo organiseren we onder andere verschillende sportactiviteiten, ga je gezellig met je mentorklas op pad, vieren we samen feestdagen en bekijken we een indrukwekkende theatervoorstelling. Aan het eind van het schooljaar gaan we met alle brugklassers een dagje naar de Efteling. Daarnaast zijn er ieder jaar twee projectweken waarin er ook veel activiteiten worden georganiseerd.

Er is dus genoeg tijd om er een knallend schooljaar van te maken! 

Extra informatie voor leerlingen van het gymnasium:

Gymnasiumbrochure